duminică, 29 martie 2009

Cum sa mancam sanatos

Rolul glucidelor si lipidelor in organism este foarte important alaturi de celelalte substante nutritive.
Ambele grupe de substante sunt in primul rand furnizoare de energie, au si rol de formare a substantei fundamentale intracelulare. Grasimile alimentare mai sunt necesare pentru ca faciliteaza absorbtia vitaminelor liposolubile si stimuleaza contractiile cailor biliare.
Spre deosebire de grasimile animale, cele vegetale contin acizi grasi esentiali vietii pe care organismul nu ii poate sintetiza singur .
Alimentele bogate in grasimi sunt:
-ulei,untura de porc, unt topit, seu topit
-unt, margarina
-slanina
-smantana
-branzeturi grase
-carne de porc, rata, gasca
-peste gras(somn,nisetru, scrumbie)
-carne de vita, oaie
-mezeluri, carnati
-nuci, arahide, alune
-ciocolata, halva

Alimente cu continut ridicat de glucide:
-faina ,arpacas,orez, paste fainoase, malai, biscuiti
-paine
-fasole, mazare uscata
-cartofi
-miere de albine
-struguru, prune, cirese, mere, pere
-bomboane ,caramele
-dulceturi, gemuri, marmelada, jeleuri
-prajituri
-ciocolata
-zahar

Elementele minerale joac de asemenea un rol important in desfasurarea vietii normale . Ele intra in structura celulelor si tesuturilor.
Unele substante minerale sunt necesare in cantitati mari:sodiul, potasiul, clorul, calciul, fosforul, magneziul.
Altele sunt necesare in cantitati mai mici: fierul, cuprul, iodul, cobaltul, manganul, molibdenul, cromul, seleniul. Indiferent de cantitatea necesara, toate substantele minerale sunt esentiale, pentru ca organismul nu le poate sintetiza sau inlocui.

SURSE ALIMENTARE


Pentru calciu cea mai importanta sursa este reprezentata de lapte si branzeturi. Surse secundare sunt: legumele, fructele suculente, ouale, nucile.
Fosforul se gaseste in cantitati mari in lapte, branzeturi, carne, peste, oua, linte. In fainurile integrale din cereale se gaseste mult fosfor dar absorbtia digestiva este mica deoarece acestea contin acid fitic care inhiba absorbtia.
Pentru fier, cupru si cobalt surse alimentare importante sunt: carnea macra( mai ales cea rosie), viscerele(ficat, splina, rinichi, inima), mezelurile pestele si conservele de peste, galbenusul de ou, legumele( mai ales frunzele), fructele, fasolea lintea, painea neagra.
Laptele si derivatele lactate, produsele fabricate din faina alba si produsele zaharoase sunt sarace in fier . Un regim monoton lactat, sau lacto- fainos , poate duce la anemie feripriva.
Cele mai bune surse alimentare pentru iod sunt produsele marii(peste oceanic, scoici, creveti, alge marine etc.) si legumele cultivate pe soluribogate in iod. Laptele, carnea, ouale au de asemenea cantitati apreciabile de iod daca animalele sunt hranite cu alimente cu continut normal de iod.
Sursa cea mai importanta de fluor pentru organism este apa de baut, in conditiile in care aceasta contine o cantitate normala de fluor.
Cele mai importante surse alimentare de zinc sunt produsele animale iar dintre acestea mai ales carnea.
Manganul, molibdenul si cromul se gasesc in cantitate mare in alimentele de origine animala.


Niciun comentariu: