luni, 30 martie 2009

Vitaminele si rolul lor in organism

Vitaminele sunt substante organice naturale, necesare organismului in cantitati foarte mici, dar pe care omul nu le poate sintetiza pe masura nevoilor sale Din aceasta cauza , trebuie sa le primeasca din mediul ambiant prin alimente, pe unele dintre ele ca atare, iar pe altele sub forma de provitamine. Vitaminele sunt considerate biostimulatori intrand in grupa substantelor active alaturi de enzime si hormoni.
Vitaminele au fost clasificate in doua grupe:

-liposolubile(A,D,E,K)
-hidrosolubile(C,P, complexul B)

Vitaminele liposolubile sunt solubile in grasimisi practic insolubile in apa ca urmare pierderile lor sunt minime in timpul spalarii sau mentinerii lor in apa sub forma fragmentata.
Orice cauza care perturba absorbtia grasimilor in organism pericliteaza aprovizio-
narea acestuia cu vitamine liposolubile.
Vitaminele hidrosolubile se pot pierde din alimente in timpul operatiunilor de spalare a acestora, prin fierbere sau nefolosirea apei in care acestea au fiert.

SURSE ALIMENTARE

Vitamina A se gaseste ca atare numai in alimente de origine animala: ficat, lapte si produse lactate grase, galbenus de ou, pestele gras, margarina vitaminizata.
In produsele alimentare vegetale se gasesc carotenii din care organismul poate sintetiza vitamina A. Cele mai bogate vegetale in caroteni sunt: morcovii, carotele, frunzele verzi(salata ,spanac, urzici, marar, patrunjel etc.) tomatele, ardeiul gras, sfecla rosie, gogosarul, caisele, piersicile, visinile, ciresele, capsunile, pepenele galben, bananele, porumbul galben.

Vitamina D faciliteaza absorbtia calciului in organismsi depunerea lui in oase. Ea se gaseste numai in alimente de origine animala cum sunt ficatul, produsele lactate grase, galbenusul de ou si margarina vitaminizat. Organismul poate sintetiza vitamina D sub influenta razelor solare.

Vitamina E este necesara functiei de reproducere, asigurarii troficitatii sistemului muscular si a altor tesuturi si organe . Ea se gaseste in semintele plantelor mai ales in cele oleaginoase ,in painea neagra si intermediara, fasolea uscata, mazarea. In cantitati mici se gaseste in ficat, carne, lapte oua.

Vitamina K intervine in coagulare sangelui. Dintre alimente mai bogate in vitamina K sunt legumele verzi, ficatul si galbenusul de ou.

Complexul de vitamine B contine : vitaminele B1, B2, B6, B12, acidul folic,acidul pantotenic si biotina. Aceste vitamine se gasesc atat in alimente de origine animala cat si vegetala: faina neagra, painea neagra si intermediara, preparatele din carnede porc, fasolea uscata si mazarea. Ca surse secundare sunt: legumele si fructele, laptele si branzeturile, ouale, berea,ficatul, pestele.

Vitamina C are rol important in sinteza colagenului, cresterea rezistentei organismului la infectii , accelerarea proceselor reparatorii in cazul unor leziuni , absorbtia vitaminelor , cresterea rezistentei organismului la toxice etc.
Produsele alimentare de origine animala contin cantitati foarte mici de vitamina C, la fel si derivatele cerealiere si leguminoase uscate. Principala sursa o constituie fructele si legumele.

Vitamina P are rol important in prevenirea bolii numita scorbut. Ea se gaseste in fructe si legume. Lamaile, portocalele, grefurile, mandarinele, strugurii contin cantitati mari

Niciun comentariu: