vineri, 27 martie 2009

Principiile de baza ale unei alimentatii rationale

Inainte de aplicarea unei diete este bine sa se cunoasca relatia dintre organism si alimente pentru asigurarea echilibrului necesar proceselor vitale. Dupa natura si rolul lor in organism, substantele nutritive se impart in cinci grupe: proteine, lipide, glucide, elemente minerale si vitamine. Fiecare substanta nutritiva indeplineste roluri bine definite,neputand fi inlocuite unele cu altele.In alimentatia corecta a unei persoane trebuie sa se asigure toate aceste trofine in cantitati optime. Necesitatile nutritive variaza mult de la un individ la altul, depinzand de varsta, corpolenta, sex, felul si intensitatea activitatii, conditiile de mediu ambiant. Din acest punct de vedere, constituie o greseala nu numai neasigurarea in cantitati suficiente a uneia sau mai multor substante nutritive, ci si consumul exagerat fata de nevoile reale ale organismului.

Vom prezenta detaliat tipul de alimente si continutul lor in substante nutritive pentru cei interesati sa-si alcatuiasca un meniu echilibrat in cazul unor diete alimentare.
Proteinele sunt substante nutritive necesare formarii celulelor si tesuturilor moi ale organisnului, intra in structura tuturor enzimelor ,ajuta la functionare glandelor endocrine si a tuturor proceselor metabolice, in formarea anticorpilor cu rol de aparare a organismului impotriva bolilor infectioase. In functie de calitatea proteinelor si rolul lor in organism acestea se impart in 3 categorii:
-Proteine de clasaI sau superioare , ele avand cea mai mare eficienta in promovarea functionarii corecte a organismului. Din aceasta clasa fac parte proteinele care se gasesc in alimente de origine animala(oua, lapte ,carne, peste si derivatele lor)
-Proteine de clasa a II a , ele sunt necesare in cantitati mai mari pentru asigurarea necesarului proteinogenetic in organism comparativ cu cele din clasa I a. Astfel de proteine se gasesc in leguminoase uscate(soia , mazare si in cereale)
-Proteine de clasa aIII a sau cu valoare biologica inferioara. Administrate ca unica sursa de proteine, ele nu pot intretine procesele esentiale ale functionarii organismului. aceste proteine se gasesc in porumb si in tesuturile conjunctive ale carnii.
Vom prezenta pe rand si celelalte substante nutritive si modul cum cele cu rol esential in alimentatie pot fi inlocuite cu altele in cazul unor diete sau a unei alimentatii exclusiv vegetariene.

Niciun comentariu: